1. /
  2. Ресурси за граѓани

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА И КАКВИ ВИДОВИ НА КОЛАЧИЊА ПОСТОЈАТ?

Колачиња (cookies) се мали датотеки коишто интернет-пребарувачот ги чува на компјутерот, мобилниот уред или на друг уред што корисникот го употребува за посета на веб-страници. Тие се чуваат по „наредба“ на самата веб-страница, за нејзините идни потреби. Таквите потреби се различни и зависат од целта на колачињата, на пример, колачињата може да собираат информации за: … Повеќе

Видео: Како да се заштитиме од злоупотреби на нашите лични податоци на Интернет?

За да бидеме побезбедни на интернет најчесто не е потребно да имаме некои напредни познавања на технологијата, ниту да правиме нешто премногу комплицирано. Напротив, можеме многу да си помогнеме самите себеси само ако си ги промениме навиките и на интернетот пристапуваме со барем ист степен на внимание како и во реалниот свет. Ова видео нуди … Повеќе

Практични совети за заштита од измами на интернет

Во овој информатор споделуваме практични совети за тоа како може да се заштитите од измами на интернет. САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТ-Практични-совети-за-граѓаните-како-да-се-заштитат-од-измами-на-интернет

Видео: Посебни категории лични податоци

Дали знаевте дека некои лични податоци се сметаат за посебни лични податоци и, како такви, нивната обработка е предмет на малку построги услови? Во ова видео објаснуваме што се посебните категории лични податоци и под кои правила се обработуваат.

Видео: Што е личен податок?

Доколку имате дилеми за тоа што е, а што не е личен податок, ова видео ќе ви помогне да ги разјасните. Внимавајте, тоа што некој податок е личен, не значи и забрана за негова обработка, користење, споделување и слично, но важно е секогаш овие процеси да имаат законска основа.

Што е личен податок? – YouTube

Видео: Правила што треба да ги следат институциите за да обезбедат законска обработка на личните податоци при развивањето на е-услуги (дел 3)

Глобалните трендови на дигитализација не ги одминуваат ниту јавните услуги и се повеќе се работи на обезбедување на испораката на јавни услуги и по електронски пат. Како можат институциите да се осигураат дека личните податоци на граѓаните се соодветно заштитени кога се развиваат јавните е-услуги? Дел од одговорите на ова прашање можете да ги најдете … Повеќе